BOEK VAN MIJN LEVEN
  • Startpagina
  • Workshops
  • Weekends
  • Retreats
  • Mailtrajecten
  • Schrijfbegeleiding
  • Cursus 'Je verhaal in een structuur'
  • Over mij
  • Wat ik nog zeggen wou
  • Blog
  • Inspiratiemail

Blog

'Heb ik schrik om te sterven? Ja en nee ...'

5/10/2020

0 Opmerkingen

 
Belofte maakt schuld ... In het vorige blogje beloofde ik een stukje uit Annabels verhaal.

Ik lees jullie daarom graag een stukje voor uit Liefde overstijgt alles, het boek dat ik voor Annabel schreef. 

Wil je graag meer lezen? Annabel gaf haar toestemming om enkele fragmenten uit haar boek te publiceren. Die kun je lezen op https://www.watiknogzeggenwou.be/werkwijze.html.


Veel luister- en leesplezier,

Eveline 
0 Opmerkingen

Open je hart

2/4/2020

0 Opmerkingen

 
Ik kijk vanuit de living – waar ik werk – naar buiten. De zon schijnt. Het is een mooie, maar koude dag. Het gras in onze tuin begint weer te groeien. Het is zowaar tijd om het af te rijden. Zo lang staat het. Bloemetjes die ik jaren geleden plantte, maar waarvan ik de naam niet meer weet, komen elk jaar piepen. Licht- en donkerroos en paars. Ook paaslelies. Ik zie de botjes aan de bomen en struiken komen. Alleen de middelste van drie bomen in onze tuin heeft het wat moeilijk om in gang te komen. Ik voel een grote dankbaarheid voor al wat groeit en bloeit.

Ik voel het kriebelen in mijn maag terwijl ik het gesprek aan het voorbereiden ben, maar voel tegelijkertijd ook een heel grote rust. Ik deed dit soort gesprekken al eerder bij 
Kerk & Leven, waar ik een palliatieve vrouw interviewde over haar nakende afscheid en een man met pancreaskanker die enkele maanden later overleed. Ook in de vijf levensverhalen die ik schreef, kwamen vragen over afscheid nemen, de dood en betekenis van het leven al aan bod. Nieuw is het dus niet. Het voelt echt vertrouwd. Een beetje als thuiskomen zelfs. Hoe ‘vreemd’ de dood ergens ook wel voor me is, want ik kwam er nog niet van heel nabij mee in aanraking. Drie van mijn vier grootouders zijn overleden, maar daar houdt het (gelukkig!) op.
 
Ook met kanker heb ik geen ervaring, maar daardoor is mijn blik niet vertroebeld. Anders zou mijn hoofd misschien de hele tijd aanknopingspunten zoeken. “Waarom heeft ze niet dat uitgeprobeerd?” “Kent ze die therapie?” “Heeft ze dat boek gelezen?” Niet dat ons gesprek de hele tijd over de ziekte zal gaan. Allerminst. Het gesprek gaat over het leven. Over A.’s leven. Maar bij het leven, hoort ook de dood. En als je daar dichtbij staat, is het belangrijk om dat onderwerp niet weg te duwen.
 
Het is tijd om te vertrekken. Ik stap in de auto. Op de radio gaat het over christelijke hiphop en de toenemende aandacht voor “wat we niet kunnen zien” in de samenleving. Ik glimlach. Wat een mooie opwarmer voor het gesprek met Annabel straks. Ik bel aan. Haar man doet open. “Annabel was nog wat aan het rusten, maar komt zo naar beneden”, zegt hij. Hij stelt zich voor als J. en laat me binnen in de living. “Dag F.”, zeg ik, wanneer een vrouw de living binnenkomt. “Het is A.”, lacht ze. “Ooh, verdorie. Die fout zal ik waarschijnlijk wel nog meer maken”, zeg ik verontschuldigend.
 
A. en F. zijn tweelingzussen. F. wou er ook graag bijzijn deze namiddag. Ding dong. De bel. Het is F.. “Dag A.”, zeg ik. “Het is F.”, zegt ze lachend. “Oooh. Zeg ik. Miljaar! “Zet je F., we willen graag beginnen”, maant A. haar zus aan. “Zullen we anders eerst dat spuitje zetten?”, stelt F. haar zus voor. “Dan zijn we daar vanaf.” A. stemt toe. Het is een bloedverdunner, omdat ze een longembolie heeft. A. installeert zich in de zetel naast haar en ik aan de andere kant. “Zo, zullen we meteen maar met de deur in huis vallen?” Ze knikt. Ze heeft twee dekentjes over haar heen getrokken. Een kort dekentje met een kap van een dino van haar zoon en een roos met hartjes. “Aan welke herinnering denkt u graag terug?” A. twijfelt niet lang. Ze vertelt over hoe ze haar man ontmoette, nu bijna tien jaar geleden. Ook over het indrukwekkendste dat ze ooit meemaakte, hoeft ze niet lang na te denken. “De geboorte van mijn zoon, L.”, zegt ze. Het gesprek is vertrokken. A. antwoordt vlot. Ze is open, oprecht. Ze huilt niet één keer. Niet dat dat niet mag. He-le-maal niet. Tranen zijn de wasmachine van de ziel. Haar boodschap klinkt enkele keren luid en duidelijk: “Open je hart. Volg je gevoel. Wees positief.” Dat zijn woorden die ze aan haar zoon wil meegeven. Maar ook aan haar man en haar zus en haar ouders en schoonouders. En haar vrienden.

En ik? Ik voel me als een vis in het water. Alsof ik zulke gesprekken al honderden keren heb gedaan. Ik geef aan wanneer me iets  onduidelijk is, vraag door als ik voel dat het nodig is. Laat stiltes zichzelf zijn. Maak oogcontact. Knik. Hum. Ik ga geen vraag uit de weg. Ook niet de vraag hoe ze hoopt het leven los te laten. Of hoe ze herinnerd wil worden. Ze begint haar antwoord vaak met “Als ik met zekerheid weet dat ik niet meer lang te leven heb …” A. hoopt nog altijd om te genezen. Een nee, dat is niet tegen beter weten in. Ze gelooft en hoopt dat werkelijk. Ze las er een boek over. Over hoe je door positief te denken het tij weer kan keren. Ik hoop het met haar mee.
 
Af en toe glimlacht haar zus naar mij. Ik zie haar een traantje wegvegen. Ik zie dat ze denkt dat het goed is. Dat dit gesprek plaatsvindt. En ik kijk naar haar vriend wanneer A. liefdevol over hem vertelt. Over hoe sterk hun band is geworden sinds ze in mei vorig jaar herviel. We mikten op een uur, maar het werden er bijna twee. Twee uur die zo om waren. Ik had me verwacht aan veel zwaarte, maar we hebben af en toe echt gelachen. Als ze bijvoorbeeld vertelde dat haar zoon kwaad was op haar en dat hij op een blad had geschreven – hij is zes en kan net schrijven – “ik ben boos”. En hoe prachtig A. dat vond, dat hij zijn gevoelens kon uiten. Of over hoe hij vaak hartjes tekent, een teken voor haar dat hij bezig is met zijn gevoel. Of aan haar zei: “Mama, ik kan jouw gedachten lezen. Jij wil genezen.”
 
A. is zo’n wijze vrouw. Als ze geneest, wil ze niet gemakzuchtig zijn, maar met haar zus een bedrijfje oprichten om mensen weer gezond te maken. “En J. zal onze boekhouder zijn.” Gelach. Ik heb geen idee van het beroep van haar vriend, maar een boekhouder zag hij er niet meteen uit. 😊Wanneer ik de deur uitga, zegt haar zus: “Het was een mooi gesprek.” “Ik heb het gevoel dat mijn leven helemaal niet speciaal was”, reageert zus A.. Het wordt fel tegengesproken door haar zus, Jan én mij. Want als ik iets gezien en gehoord heb, dan is het wel dat deze vrouw heel wat transformaties heeft doorgaan. Zeker het laatste jaar. Ze staat sterk in haar schoenen en heeft veel liefde in haar hart.
 
Ik sluit de deur zacht achter me en loop naar mijn auto. De hagelbollen zijn al vloeibaar geworden en de zon komt weer piepen. Zo snel kan het gaan. Ik rij naar huis. Geen inspirerende woorden meer op de radio. Maar des te meer in mijn hoofd. 

In een volgend blogje krijgt u een stukje van A.'s verhaal te lezen.

0 Opmerkingen

"OMDAT HET VOOR MIJN ZOON WAARDEVOL Zal ZIJN"

2/4/2020

0 Opmerkingen

 
Foto
Een maand geleden plaatste ik op een oproepje op Facebook en in mijn nieuwsbrief. Ik vertelde al dat het al lang aan mij trok om eindelevensgesprekken op te tekenen. Of levenseindegesprekken. Of hoe je het ook noemen wil. Het is een geestelijk testament van mensen die weten dat ze niet meer lang te leven hebben, ofwel omwille van hoge ouderdom ofwel door ziekte. Ik zocht drie mensen die aan dat profiel voldeden en een gratis gesprek wilden. 

A. was één van hen. Een jaar geleden had haar zus F. contact met me opgenomen. Of ik niet wou helpen om een tekst te schrijven over haar zus? Er was bij haar zus opnieuw kanker ontdekt en de prognoses waren niet bijster goed. F. wou die tekst echter niet tussen de soep en de patatten schrijven. Lees: tussen haar overlijden en haar begrafenis.Ik voelde meteen dat ik dat haar graag wou helpen, ook al week haar vraag af van de biografieën die ik toen schreef (en nog schrijf). F. ging me laten weten wanneer de gezondheid van haar zus zou verslechteren. Ik belde haar nog eens op en kreeg toen hoopgevende berichten over de toestand van haar zus. We besloten toch al eens af te spreken, maar door onze drukke agenda’s viel die afspraak in het water.

Toen ik dan begin maart besliste om die eindelevensgesprekken een kans te geven, schoot F. plots in mijn gedachten. Al twee mensen hadden toegezegd voor een gratis eindelevensgesprek. Misschien wou haar zus die kans wel grijpen. Ik belde F. op, maar kreeg geen gehoor. Een dag later kreeg ik een sms’je. “Ik had vorige week al gedacht om jou te bellen.” Aha! Toen we elkaar hoorden, vertelde ik over de oproep die ik had gelanceerd. Ze ging het aan haar zus voorleggen. En toen kreeg ik een onrustwekkende sms’je: 

“Hey, mijn zus ziet het zitten, maar is sterk verzwakt. Zou je tot bij haar kunnen komen? Ik denk best zo snel mogelijk. Het gaat niet goed met haar.”

Dat kreeg ik van F., tweelingszus van A. woensdagmiddag 11 maart. Ze had me al proberen te bellen in de voormiddag, maar ik was in gesprek en kon niet opnemen. Achteraf voelde ik me daar wel wat schuldig over. Ik belde F. zo snel als mogelijk op en we spraken af dat ik de dag erop al zou langsgaan bij haar zus, omdat er weinig plaats was in mijn agenda de weken die volgden (al stak het coronavirus daar intussen een stokje voor).

Voornaamste reden voor A. om zo’n eindelevensgesprek te doen? Omdat ‘het later voor L. heel waardevol zal zijn’. L. is het zesjarige zoontje van A. Ze is 39 en heeft uitgezaaide borstkanker. A. heeft nog hoop en is positief ingesteld, maar voelt wel haar krachten afnemen.

0 Opmerkingen

Het voorbeeld van je eigen leven

4/3/2020

0 Opmerkingen

 
Foto
Foto

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/30/pvda-dokter-dirk-van-duppen-neemt-afscheid-van-het-leven-met-een/

U heeft Louis een prachtig document bezorgd", zegt de geëmotioneerde en naar woorden zoekende De Afspraak-presentator Bart Schols tegen Dirk Van Duppen, arts bij Geneeskunde van het Volk die aan een agressieve vorm van pancreaskanker lijdt. Louis is de kleinzoon van Dirk. De vader van Louis, de zoon van Dirk, had het er erg moeilijk mee dat Louis zijn opa niet zou leren kennen. Daarom liet Van Duppen zijn levensverhaal neerschrijven in een boek. "Zien wat je leven heeft betekend, wat je hebt achtergelaten. Dat geef een enorme kracht"; zegt Van Duppen over "Zo verliep de tijd die me toegemeten was."

Zijn getuigenis is er eentje die bij mij recht naar het hart gaat. Omdat hij me als mens aanspreekt (luister maar eens naar wat hij zegt over engagement, verbondenheid, liefde en hoop), maar ook omdat ik met Boek van mijn Leven in de praktijk breng wat hij aanraadt, namelijk je levensverhaal laten neerschrijven. En natuurlijk zijn we allemaal geen Dirk Van Duppens. Niet iedereen heeft als arbeider in een leerlooierij gewerkt, geopereerd in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon of in de bres gesprongen tegen de Lange Wapper. Gelukkig maar! Anders zou hij lang niet zo uniek zijn.

​Maar ... ieders verhaal is wel de moeite waard om opgeschreven te worden. Om doorgegeven te worden aan kinderen en kleinkinderen. Want iedereen maakt keuzes, overwint bergen en dalen, is teleurgesteld en trots, heeft valkuilen en kwaliteiten. "Het mooiste geschenk dat je kunt geven, is het voorbeeld van je eigen leven", haalt Van Duppen de Duitse dichter Berthold Brecht aan. Zooo zoo waar! 

Nieuwsgierig naar het interview? Klik op de link hiernaast.
0 Opmerkingen

Mijn levensverhaal op papier

11/2/2020

1 Opmerking

 
Ik typ de namen van enkele vriendinnen in op LinkedIn en Facebook. Wat doen ze professioneel? Hebben ze kinderen? Zijn ze getrouwd? Hoe zien ze eruit? Zien ze er gelukkig uit? Het zijn vriendinnen van vroeger. Van toen ik aan de universiteit studeerde. Vriendinnen waarvan ik toen dacht dat ze best friends forever waren. Niet dus. Op twee na dan. Die toch friends zijn gebleven. Met hen spreek ik soms nog af. Door over hen te schrijven, besefte ik dat het lang geleden was dat ik één van hen heb gezien en stuurde ik een sms’je om te horen hoe het gaat en hopelijk binnenkort weer eens af te spreken. Terug naar vroeger. Er waren er al voortekenen in de licentiaatsjaren dat de forever in best friends forever wel wat overdreven zou zijn. Onze interesses begonnen steeds verder uit mekaar te liggen en we zagen elkaar steeds minder. Ik sloot beter aan bij de mensen van mijn kot. Zij … nou ja, bij elkaar. Of zo leek het althans toen voor mij. Al weet ik nu wel beter. Heel af en toe denk ik wel nog eens aan hen. Als ik iemand ontmoet die dezelfde voornaam draagt, bijvoorbeeld.

Dat ik nu effectief opsnor wat hun professionele en andere bezigheden zijn, heeft te maken met de verhalen die ik aan het schrijven ben voor de masterclass ‘autobiografisch schrijven”. Het zijn verhalen die samen mijn levensverhaal vormen. Of een levensverhaal. Want er zijn veel ‘levensverhalen’ te schrijven. Om focus te houden, vertrok ik van een “premisse”. Dat is een rode draad waar je je verhalen aan ophangt. Alsof je verschillende kledingstukken met wasknijpers aan een wasdraad ophangt. Ze ‘hangen’ elk op zich, maar toch zijn ze met elkaar verweven.  

Het is een heel werk. Die verhalen laten opborrelen. En schrijven. Want hoe zou die persoon dat twintig jaar geleden hebben gezegd? Dat weet je niet meer letterlijk uit het hoofd. Maar de “tone of voice” wel nog ergens. Welk taalgebruik hanteerde die: veel of weinig dialect, plechtig of eerder informeel, veel ‘moeilijke’ woorden of niet, weinig of veel anderstalige woorden, weinig of veel woorden nodig om iets te zeggen. Welke impact die woorden op jou hadden, kun je vaak wel achterhalen. En ook hoe die persoon zich gedroeg (keek, bewoog, …) toen die iets zei, haal je je nog wel voor de geest. Of ongeveer. Net als zijn manier van zijn. Eerder zenuwachtig of rustig? Introvert of extravert? Direct of indirect?

Het is niet alleen een werk dat tijd vraagt. Het is ook emotioneel werk. Want om het verhaal te kunnen schrijven, moet je je zo goed mogelijk in dat moment proberen in te leven. En daar horen ook de emoties bij van toen. Van afwijzing en verdriet over ontgoocheling en frustratie tot intense blijdschap.

Ik sta ook versteld van de verbanden die ik vroeger nooit had gezien. Bijvoorbeeld dat mijn angst om ontslaan te worden bij een organisatie gelinkt was aan een onvoorzien ontslag bij het bedrijf ervoor. Lijkt superlogisch, maar ik had dat verband nog niet zo duidelijk gezien. Of dat mijn ‘oranje’ treinwagon (groen was ‘heel goed’) in het eerste leerjaar misschien wel onbewust de motor is geweest om heel goed mijn best te doen in al de ‘studie’-jaren nadien.

Ik zie ook in dat een bepaald ‘verlies’ wel een ‘win’ ergens anders meebrengt. Stoppen met de chiro betekende tijd om me te engageren als animator voor taalkampen. Minder tijd doorbrengen met het vriendinnengroepje van de unief betekende meer tijd met mijn kotgenoten.

Je levensverhaal schrijven is dus een emotioneel werk waar tijd inkruipt. Eenmaal ik aan het schrijven was, vloog de tijd vooruit. Ik kreeg ingevingen hoe ik de spanningsboog in mijn verhaal nog beter kon maken. Er kwamen herinneringen naar boven die ik al lang vergeten was, maar die perfect in mijn verhaal pasten. Er kwam spontaan een gedichtje opborrelen. Terwijl ik een stukje aan het herlezen was, dacht ik aan een detail dat een ander verhaal nog sterker kon maken. Of ik zag een link tussen twee verhalen en liet een element terugkomen. Het is zo’n heerlijk creatief proces. Spannend. En verrassend. Je moet het doen om het te kunnen ervaren.

Morgen lever ik het verhaal in. Twee verhalen van andere deelnemers van de masterclass liggen al op mij te wachten om gelezen en gefeedbackt te worden. Ik kan bijna niet wachten. Maar nu nog even focussen op dat van mij. 

Mijn levensverhaal schrijven voelt écht aan als een voorrecht. Iets dat ik mag doen. Waar ik niet alleen mezelf, maar later ook mijn kinderen en hopelijk later kleinkinderen en hun kinderen blij mee kan maken. Want er staat onder meer in hoe ik hun papa ontmoette, hoe het was om te bevallen van mijn eerste dochter, hoe ik met mijn ouders in gesprek ging over hun groeifeest.

En nee, mijn levensverhaal zal niet meteen van de persen rollen. Is het niet interessant genoeg? Tuurlijk wel! Ook al maakte ik – gelukkig – geen grote trauma’s mee. Kunnen anderen er iets uit leren? Uiteraard. Maar toch hou ik deze verhalen nog veilig bij mij. Het is te vroeg om ze met de wereld te delen. Maar wie weet, ooit, op een dag, voel ik dat het moment daar is om dat wel te doen en dan zal ik niet twijfelen. To be continued dus … of niet. 😊   

1 Opmerking

Sjttttt ...

1/12/2019

0 Opmerkingen

 
Het lange weekend van 11 november volgde ik een stilte- en schrijfretraite "Schrijven naar bewustzijn" in de abdij van Postel. Joey Brown begeleidde.

Bij het inschrijven twee maanden eerder had ik niet in de gaten dat we zowat drie dagen in volledige stilte zouden moeten doorbrengen. Op de schrijfmeditatiesessies (zo’n 5 uur per dag) na dan. En dan nog was het tijdens die sessies vaak stil. Enkel om te delen met de anderen of om deel te nemen aan opstellingen, mocht je praten. Heel confronterend! Mijn hoofd stond na het avondeten de eerste dag op ontploffen. Gelukkig kon ik in mijn boekje één en ander kwijt, maar de uitwisseling met anderen over wat die stilte met je deed, kon niet. Het waren ik en mijn gedachten. Mijn gedachten en ik. Ik.

Hoe meer de dagen vorderden, hoe makkelijker de stilte ‘voelde’. Ze werd minder luid. Soms. Om dan weer de 'gedachten'knop vollenbak open te draaien. Ik heb sterk ervaren hoe nodig die stilte was om naar binnen te keren. Om te maken dat je niet op de anderen gericht bleef. In het begin vond ik dat heel erg jammer. Want ik hou van andermans verhalen. Van hoe ze leven en werken. Waar ze mee zitten. Hoe ze moeilijkheden overwonnen. (Anders had ik beter een andere job 'gekozen, toch?:-)) Wanneer de stilte werd opgeheven en die verhalen naar boven kwamen, viel me onmiddellijk op dat ik er minder behoefte aan had dan ik had gedacht. Ik was zo bezig geweest met mijn verhaal dat de verhalen van die anderen nu ook wel nog wat konden wachten. Dat het precies nog nog altijd een beetje ‘aan mij’ was. Mijn gedachten en ik.

De retraite liet me inzien dat humor en gesproken taal een wezenlijk deel van me zijn. Maar ik 'ervaarde' meer dan dat. Bijvoorbeeld - dat als je toch niet mag praten - het niet uitmaakt naast wie je zit aan tafel. Dat er geen oninteressante gesprekken kunnen zijn (of je je buitengesloten voelt door gesprekken die anderen hebben). Dat je niets fout kunt zeggen. Dat je geen stiltes moet opvullen (in de mate dat dat eigenlijk sowieso al nodig is). Dat je beter smaakt wat je eet. Dat je soms beter de energie en stemming van de ander voelt, omdat je niet bezig bent met je woordelijk te manifesteren.

Makkelijk of ontspannend zou ik deze retraite echter niet noemen. Het is confronterend, hard werken, verdriet loslaten, heel sterk in je voelen gaan, proberen te begrijpen wat begeleidster Joey Brown bedoelt en dat integreren als je voelt dat het klopt.

En toch is het meer dan de moeite waard. Want we nemen zelden de tijd om écht stil te staan. Om te luisteren wat er diep binnen ons leeft. Er is - in mijn geval altijd wel een vriendin waarmee ik graag wil afspreken, een zumbales die aan je trekt, een boek dat ik wil uitlezen, praktische shizzle te regelen, huishoudelijk werk of een uitstap met de kinderen die je wil doen. Toffe dingen an sich. Geen uitvluchten. Maar ze verhinderen wel het naar binnen keren … #boekvanmijnleve
0 Opmerkingen

"straf wat jij op jouw leeftijd durft"

25/11/2019

1 Opmerking

 
Foto
De koffie staat te pruttelen, de koffiekoppen én ondertassen (als we iets doen, doen we het goed 😊) staan op de livingtafel en het porseleinen koetje is gevuld met melk. Ik ben klaar om mijn drie medecursisten en twee lesgevers te ontvangen voor het coachingstraject ‘Autobiografisch schrijven’. In plaats van het Roze Huis in Antwerpen is mijn living nu de plaats van afspraak. Ik ben blij hen terug te zien. Gek, eigenlijk, want ik zag hen nog maar drie halve dagen. Door hun schrijfsels te lezen en te feedbacken heb ik echter het gevoel hen al veel langer te kennen. Ook met de begeleiders is het een warm weerzien.
 
Iedereen installeert zich aan mijn livingtafel. Het is krap, maar op een gezellige manier. Knus omschrijft het beter. Ik zet nog snel de pralines op tafel die ik van één van hen kreeg. Met die zoetigheid is het plaatje compleet en kunnen we starten. Eerst ‘spelen’ we de kale dialoog van een gesprek aan tafel toen we puber waren. Bij momenten hilarisch. En toch ongelofelijk hoe je zonder 'regieaanwijzingen' als (brult ze, krabt aan haar kin, sluit haar ogen) zó veel kunt zeggen.

Dan is het tijd om onze ‘alter ego’-teksten te bespreken. Eerst is Renee aan de beurt. Dan Marijke. En dan is het aan mij. Ik ben benieuwd. Mijn inschatting is dat ze het bevallingsverhaal zeer goed zullen vinden, een andere tekst goed tot zeer goed en een derde matig. Hun feedback gaat helemaal in die richting. Ik sta versteld van wat ze in de subtekst lezen. Tussen de regels als het ware. In wat ik niet zeg en er ook niet bedoeld heb ingezet. Ik voel de tranen opwellen en kan ze niet tegenhouden. “Wil je er over praten, Eveline?”, vraagt Mieke, psychologe en één van de begeleiders. Ik schud van nee. Mijn keel zit dicht. “Wat raakt je?”, probeert ze nog eens opnieuw.

Ik probeer mijn gedachten te ordenen. Wat maakt me toch zo emotioneel? Ja, de drie extra onderbroken nachten door een zieke Nelson zitten daar zeker voor iets tussen. En ook wel stress omdat de deadline voor het manuscript nadert. Maar daar gaan die teksten niet over. Die gaan over (graag) zien en (graag) gezien worden, jezelf zoeken en vinden, oordelen en beoordeeld worden, onzekerheid en zekerheid, verbondenheid en loskomen. Thema’s die een gevoelige snaar raken. Vroeger. En nog altijd.

“Autobiografisch schrijven is én tof omwille van het creatieve proces en omwille van de kracht die je ontdekt in jezelf”, reageert de begeleidster. “Door aan je levensverhaal te schrijven kom je in woelige emotionele wateren terecht. Herinneringen kan je maar gedeeltelijk sturen. Ze komen en gaan, bezorgen verdriet en vreugde. Door het schrijven giet je je herinneringen en emoties in een vorm en kan je je er beter toe verhouden. Jij bent de held die hier mee omgaat, obstakels overwint, besluiten neemt, de kracht in jezelf ontdekt en daardoor meer zelfvertrouwen ontwikkelt. Als liefdevolle anderen het lezen krijg je de juiste feedback en kan je groeien”, geeft ze mee. Ik knik en schenk haar een glimlach. Ik zucht. Niet niks, je levensverhaal opschrijven. En dan mag ik me gelukkig prijzen dat ik geen grote trauma’s te verwerken heb.
 
Als al mijn teksten besproken zijn, is het tijd om een hapje te eten. Nadien feedbacken we nog Vera’s teksten. Die avond krijg ik nog een e-mail van één van de cursisten: “Ik vind het straf wat jij op jouw leeftijd doet. Ik had het zelf niet gedaan, gedurfd, gekund. Het is straf en leerzaam. Je tranen waren echt niet storend, maar goed dat je er woorden bij gegeven hebt en niet hebt gezwegen. Ook sterk!” Opnieuw moet ik mijn tranen doorslikken …

Ik ben inderdaad de jongste van de groep. De rest is minstens twintig jaar ouder tot zelfs bijna dubbel zo oud. En toch voel ik me thuis bij deze mensen. Toch zit ik hier op mijn plaats. Toch voel ik me heel sterk geroepen om ook anderen hierin te begeleiden. Maar niet zonder eerst zelf mijn weg hierin te gaan. Eerst zelf te voelen wat het schrijven van mijn verhaal met me doet. Alleen zo kan ik geloofwaardig anderen begeleiden.
 
 

1 Opmerking

Deadlines en ik

30/9/2019

0 Opmerkingen

 
Deadlines en ik. We hebben een haat-liefdeverhouding. Ik heb ze nodig om in gang te schieten, maar vervloek ze ook, omdat ik vaak te laat actie onderneem en de ‘dode lijn’ me daardoor stress bezorgt. Terwijl het eigenlijk een feestlijn zou moeten zijn, omdat je dan werkelijk iets 'afwerkt'. Vijftien september was de deadline voor onze opdracht voor de masterclass ‘autobiografisch schrijven’. Dat wisten we al vanaf half mei. Akkoord, ik moest wachten tot een gesprek met de twee lesgevers half juli voor ik mijn pen in de inkt kon dopen. Maar pas in augustus maakte ik twee avonden vrij: een om mijn levenslijn te tekenen en een andere om een sleutelscene te schrijven.

Eenmaal aan het voorbereiden en schrijven vind ik het fijn. Het is zoals bij sporten: de grootste drempel is die van de voordeur. Al hoef je zelfs de deur niet uit om te schrijven. Maar je wel uit je luie zetel sleuren en je voor de pc zetten. Na een dagje computerwerk is dat evenwel niet mijn favoriete bezigheid. En akkoord, je kan ook met de hand schrijven. Maar dat neemt veel tijd. Enkel de voorbereidende associatie-oefeningen maakte ik op papier.

En oh ja, andere excuses genoeg: te moe, groot feest voor dochter organiseren, gaan zumba’en (een gezonde geest in een gezond lichaam, ook belangrijk toch?), op reis, te warm, te veel praktische shizzle te doen. Maar misschien vermeed ik het onbewust ook wel, omdat ik niet zo veel zin had om pijnlijkere herinneringen op te halen. Die keer op kamp, bijvoorbeeld, waarin iemand van de groep waartegen ik een paar dagen daarvoor in opstand was gekomen, omdat ze geen poot uitstak – wraak neemt. Ik ben de Chinese vrijwilliger die moet meedoen in haar sketch tijdens het kampvuur. Het eindigt met een halfvolle emmer water die ik over me heen krijg gegooid. Ik weet bij God niet meer of er me toen iemand troostte. Of ik andere kleren ben gaan aandoen. Ik was toen dertien. Maar in mijn verhaal laat ik de leidster die het al eerder voor me opnam wel een troostende arm rond mijn schouder leggen. Ik zie ook in hoe moedig het was het voor mezelf én de anderen op te nemen. Tegen de miss popular van de groep en plus! Hoe ik – nog altijd – niet tegen onrechtvaardigheid kan. En dat ik toen aan den lijve ervoer hoe belangrijk het is dat iemand je een stem geeft. Als leidster en animator later heb ik het altijd voor de minder mondige, meer introverte kinderen opgenomen. Altijd.

Ja, het doet pijn om over dat voorval te schrijven. Want als je het goed wil beschrijven, moet je er helemaal induiken. Dat wil zeggen: de kwaadheid en het verdriet voelen. Maar tegelijkertijd is het ook helend en helpt het om het te relativeren.

Maar er komen niet alleen pijnlijke scènes aan bod. Ook plezante scènes, bijvoorbeeld hoe ik Philippe leerde kennen en uit mijn studententijd in Leuven. Ongelofelijk hoeveel je vergeet. En dat na amper vijftien jaar: namen van fuifzalen, straten, vrienden met wie je naar een bepaalde fuif ging en welke muziek er klonk, wat je het liefste dronk, wanneer en hoelang je samen was met je toenmalig lief, welke vakken je had en wie die gaf.

Hoe meer ik schreef, hoe vlotter het ging. De juiste emotie vinden en zoeken hoe dat uiterlijk zichtbaar zou geweest zijn. Ik begin in te zien dat een literair boek schrijven écht geen makkie is. Dat het moeilijk is om je lezers te laten voelen wat jij wilt dat ze voelen en om alles zo te schrijven dat ze alles voor zich kunnen zien. Om niet te veel, maar ook niet te weinig te schrijven. Om interessante details erin te plaatsen en andere te schrappen. Schrijven. Het is een kunst. Een vak apart. Daarom. Hoed af voor alle literaire schrijvers!

ps voor de nieuwsgierigen: uiteindelijk kwam alles (bijna) op tijd goed. Vier daagjes na de deadline, maar nog ruim op tijd voor de lesgevers én medecursisten om mijn avonturen te lezen.

0 Opmerkingen

"DIT ZIJn koesterboeken"

16/4/2019

1 Opmerking

 

Tussen de anonieme alcoholisten “de drankzuchtig is een zieke die kan geholpen worden” en de stad Bilzen met bloesemtochten die je onder meer met een golfwagentje kunt afleggen. Dat waren mijn buren in de Limburghal van vrijdag 22 tot en met zondag 24 maart. En niet te vergeten: de sympathieke vertegenwoordigsters van The Aloë Vera Company.

 Geleerd
-Dat de lettergrootte van de vraagjes die ik bezoekers aanbood, te klein was. “Oei, dat kan ik niet lezen. Even mijn bril nemen”, was een veelgehoorde zin.
-Dat je de organisator niet altijd mag geloven. Hij voorspelde 3000 tot 4000 bezoekers, maar ik denk dat er hoop en al duizend afkwamen.
-Dat mensen chocotofs nemen zonder dat te vragen (en dat is ok natuurlijk, daarvoor lagen ze er)
-Dat ik geweldige vriendinnen heb die bereid zijn naar Genk af te zakken om mee mijn standje te bevrouwen (maar dat wist ik eigenlijk al, maar goed)
-Om te oefenen in het ontkrachten van excuses die mensen verzinnen om hun levensverhaal niet op te (laten) schrijven. Een kleine greep uit het aanbod:
   - “Het is een leuk idee, maar het is niets voor mij.” (en dan geen reden
       konden verzinnen waarom )
   - “Dat gaat mijn kleinkinderen niet interesseren.” (nou, ik had heel graag
       het verhaal van mijn grootouders geweten, maar dat is voor drie kwart
       van hen te laat)
   - “Ik ben een binnenfretter.” (net een hele goede reden om het daar
      ‘vanbinnen’ eens open te leggen)
   - “Ik ben geen schrijver en geen prater.” (oei, dan wordt het moeilijk)  
   - “Mijn kinderen moeten mijn miserie niet allemaal weten.” (ik denk dat
      kinderen veel meer aankunnen dan ouders soms vermoeden)
-Om kort en helder uit te leggen waar het over gaat, namelijk:
  - dat het doodzonde is dat als je sterft je al je inzichten en verhalen
   meeneemt in je graf
  - dat je door je familiegeschiedenis te weten, je geworteld weet in een
     groter geheel
  - dat iedereen zijn levensverhaal de moeite waard is om door te geven
  - dat je door terug te blikken rode draden ziet in je leven
  - dat ook de andere standhouders interessante contacten kunnen zijn
-Dat de jou omringende standhouders een heel klein beetje familie worden, omdat je in dezelfde cocon zit gedurende drie dagen. Het begint met voorzichtig dag zeggen, een paar keer glimlachen, eens gaan informeren wat ze verkopen, een flyer meenemen, een product aanschaffen, babbels over hoe de beurs verloopt en waarom je doet wat je doet
-Dat dode momenten leuk kunnen opgevuld worden, bijvoorbeeld door te leren jongleren met chocotofs of badeendjes met de burenstandhouders en bezoekers
-Dat mensen snel heel open zijn: ik was assepoester vroeger, ik moest al het vuile werk doen en mijn moeder keek alleen naar mijn twee zussen om, mijn vader zat in de gevangenis en mijn moeder kon het niet opbrengen voor haar negen kinderen te zorgen; mijn man is nog maar net gestorven; mijn kinderen zijn afgunstig op elkaar; ik heb mijn zoon moeten afgeven door een motoraccident, ik ben gelukkig met mijn vrouw, maar met onze kinderen hebben we geen goed contact. Ik moest af en toe toch eens ferm slikken.
-Dat een stand inrichten fijn is om te doen. Waar zet je de banner? Leg je de flyers mooi recht of toch wat schuin? Zet je de drie plantjes bij elkaar of toch wat uit mekaar?
-Dat drie dagen jaren tachtig muziek vergezeld van flitsende beelden op een gigascherm schuin tegenover jou te veel is van het goede.  

Tofste reacties
-Chocotofs. Dat is puur jeugdsentiment. *Chocotofs aanbieden: werkelijk een schot in de roos.
-Niet alleen een levenswerk, maar echt een liefdeswerk. *Smelt*
-Er zijn momenten om te koesteren, maar dit soort boeken zijn koesterboeken. *Oh, wauw, wat een mooi compliment*
-Boeken over je leven? Dat is de toekomst! *Dank u! Dat vind ik ook!* -We moeten terug leren te leven en wie kan het ons beter leren dan zij die het ons al voordeden. *Zeer zeker waar*
-Iedereen heeft zijn ups en downs in het leven. Het is hoe ge daar mee omgaat. *Waar, zo waar!*😊
-Met zo’n boek kom ik niet toe hoor (wijzend op een boek van 165 pagina’s formaat 20*25 cm) *Alright, bring the story on!*
-Mijn vader heeft gevochten in de oorlog. Die had zoveel te vertellen, maar we hebben er te weinig tijd voor gemaakt. Had hij nu nog geleefd, dan ik had dat zeker laten doen. Jammer genoeg is het nu te laat. *Spijt komt jammer genoeg altijd te laat*
-De leukste herinnering uit mijn jeugd zijn de verhalen van mijn grootmoeder. *Zalig*  


Verscheiden publiek
-Van chic tot erg sjofel gekleed
-Met niets in de hand tot al veel gekocht
-Mensen die spontaan een flyer meenemen of in één van je levensboeken kijken over mensen die je oogcontact niet beantwoorden en met een grote boog om je stand heen lopen. Echt efficiënt was dat niet, want gezien ik in een hoek stond, kwamen ze uit bij de sympathieke dames van The Aloë Vera-company. En sympathiek als ze waren, ontvingen zij hen natuurlijk met open armen.
-Mensen die positief in het leven staan en met een goed gevoel terugkijken op hun kindertijd, loopbaan of leven over mensen die vinden dat de jeugd van tegenwoordig het minder goed heeft tot mensen die hopen dat ze niet reïncarneren, die ontgoocheld zijn in hun kinderen, die het moeilijk hebben door een visuele beperking of een lichamelijk probleem.  

Mooiste compliment
Toen ik in de late zondagnamiddag vlak voor het naar huis gaan mijn nieuwsgierigheid niet meer kon bedwingen en op de trilplaat ging staan die ik zo’n keer of vijftien was gepasseerd de voorbije dagen, zei de standhoudster dat iemand had gezegd dat ik de bijzonderste stand had van de beurs. In tegenstelling tot velen verkoop ik niets. Althans niet iets dat mensen onmiddellijk konden meenemen, zoals een crème op basis van slakkencrème (nee, ik verzin dit niet), een infraroodmassagekussen, een ledercrème die Chesterfield durft te gebruiken voor zijn zetels (zonder vet, want dat doet de poriën van het leder dichtslibben), kousen en onderbroeken zonder naad of kurkumaproducten.

Uiteraard zou het fijn zijn mochten er mensen contact opnemen, omdat ze hulp willen bij het schrijven van hun verhaal, maar een even belangrijke beweegreden van mijn aanwezigheid was de mensen warm te maken van het belang van het opschrijven van hun levensverhaal. Of het nu door mij is of door iemand anders. Sommigen zeiden heel oprecht dat ze het een heel goed idee vonden. Dat vind ik natuurlijk zelf ook, maar dit vaak bevestigd horen, doet o zo'n deugd.

1 Opmerking

“Ge zijt goe bezig”

6/12/2018

0 Opmerkingen

 
Foto
“Ge zijt goe bezig”, zegt Sylvie als we terug op de Korenmarkt staan na een toffe babbel bij een kom soep en slaatje. Ik vertelde haar over de flow waarin ik zit, de mogelijke klanten, mijn aanvraag voor een starterscontract bij de Stad Gent, de contacten die ik aan het leggen ben met organisaties en bedrijven, mijn fantastische co-workingplek Blinkout en de twee beurzen waar ik met Boek van mijn Leven een stand zal bemannen. “Al heb ik het gevoel dat ik vooral geluisterd heb en niet veel raad heb kunnen geven”, voegt ze er twijfelend aan toe. Ik antwoord dat het als startende ondernemer al veel waard is je hart te kunnen luchten en dat ik het geluk heb dat mijn echtgenoot en collega’s op de co-working ook altijd voor me klaarstaan.

En ondanks haar eigen aanvoelen gaf Sylvie wel degelijk waardevol advies. Ze vond dat ik meer geduld aan de dag moest leggen op financieel vlak en spoorde me aan de komende maanden niet te veel met de cijfers bezig te zijn. Ik uitte namelijk mijn frustratie over de kwaliteiten die je als ondernemer moet hebben en het superkarige loon dat daar (zeker als starter) tegenover staat. Weinig loon naar veel werken. En dat ik daar kregelig van werd. Ook van het ‘foute’ idee dat veel mensen hebben dat ondernemers geldwolven zijn en veel geld verdienen. Sylvie begreep mijn frustratie en zou zelf ook graag meer over houden op het einde van de maand, maar vertelde dat het voor haar niet zo’n pijnpunt is. Ze legde zich neer bij het feit dat ze niet rijk wordt van haar onderneming, maar dat ze wel iets dat wat ze erg graag doet. “Voor jezelf werken is toch een ander gevoel”, geeft ze aan, terwijl we staan aan te schuiven aan de kassa om te betalen. “Ik lees soms ’s avonds nog mijn mails en ontvang klanten in het weekend als blijkt dat het in de week niet voor hen lukt. Maar niemand legt me dat op. Dát is het verschil. Als ik het zou moeten doen, zou ik het niet willen doen. Maar nu kies ik er zelf voor.”

En ze vervolgt: “Naast centen moet je werk je ook een goed gevoel bezorgen.” Daar kan ik haar helemaal volgen, maar het zou toch ook fijn zijn als daar een oké loon tegenover staat? Ik heb écht het gevoel dat Boek van mijn Leven me laat groeien op persoonlijk én professioneel gebied. Ik doe zaken die ik vroeger niet voor mogelijk zou geacht hebben en haal er veel voldoening uit. En het werk zelf – mensen hun verhaal mogen aanhoren en opschrijven – is zó ontzettend waardevol. Niet alleen voor mij, maar ook en vooral voor diegene die mag vertellen én voor wiens ogen dat verhaal is bedoeld. Mensen zo’n schoon cadeau kunnen geven, is nog altijd mijn grootste bron van motivatie.

0 Opmerkingen
<<Vorige
Volgende>>

    eveliNe coppin

    Geïnteresseerd in mensen. Nieuwsgierig. Enthousiast. Kritisch. Empathisch. Zin voor initiatief. Kwaliteitsvol. Journalist. Levens-verhalenschrijver. Mama.

    Archieven

    Maart 2022
    Januari 2022
    December 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Februari 2021
    Oktober 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    December 2019
    November 2019
    September 2019
    April 2019
    December 2018
    September 2018
    Juli 2018
    Oktober 2017
    Juli 2017
    Mei 2017

    Categorieën

    Alles
    Autobiografisch Schrijven
    Boek Van Mijn Leven
    Kritisch
    Zelfstandige

    RSS-feed

© COPYRIGHT 2023. ALL RIGHTS RESERVED.
  • Startpagina
  • Workshops
  • Weekends
  • Retreats
  • Mailtrajecten
  • Schrijfbegeleiding
  • Cursus 'Je verhaal in een structuur'
  • Over mij
  • Wat ik nog zeggen wou
  • Blog
  • Inspiratiemail