Thema's
*Het leven is niet het leven dat je hebt geleefd, maar dat je je herinnert en hoe je het je herinnert om het te vertellen* Gabriel Garcia Márquez
Mogelijke thema’s die aan bod kunnen komen in je levensverhaal, staan hieronder vermeld. Reken per thema op anderhalf uur gesprek. Al kan dat ook minder of meer zijn (reken voor kindertijd/jeugd en volwassenheid: werk en zorg zeker op drie uur). De thema's en bijhorende vragen zijn die van een onderzoek over narratieve zorg dat het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg in Brussel mee uitvoerde en waarover Rosanne Voets en Mikis Dormaels schreven in het boek De kracht van het levensverhaal. Narratieve zorg bij ouderen.
Kindertijd en jeugd
- Wat voor kind was je? Wat is je allereerste herinnering? Hoe was de relatie met je ouders? Waarvoor bewonderde je je ouders? Hoe was de sfeer thuis? Ging je graag naar school? Welk schooltraject volgde je? Hoe kijk je terug op je jeugd? Wat zou dat jongetje of meisje vinden van wat er van hem of haar is geworden? Waar ben je dankbaar voor ten aanzien van je jeugd?
Volwassenheid ~ werk en zorg
- Werk: Hoe zag je loopbaan eruit? Wie was je in je werk? Hoe verliep de periode nadat je stopte met werken? Hoe kijk je terug op de periode die je werkte?
- Huwelijk, gezin en zorg: Hoe heb je je man of vrouw leren kennen? Hoe was het om moeder of vader te worden? Hoe waren de taken thuis verdeeld? Hoe kijk je terug op de periode waarin je zorg droeg? Hoe heb je jezelf kunnen ontplooien of ontwikkelen? Aan welke aspecten van jezelf ben je toen niet toegekomen? Aan welk moment of gebeurtenis denk je het liefste terug?
Sociale relaties
- Wie waren de personen die vroeger belangrijk voor je waren? Wie is er nu nog belangrijk? Hoe denk je dat het is om met jou bevriend te zijn? Wat is je mooiste/slechtste eigenschap? Wat is het mooiste compliment dat je ooit kreeg? Spelen er nog conflicten in je leven? Wat vind je van je sociale contacten vroeger en nu? Wat heb je geleerd over jezelf in relaties en vriendschappen?
Moeilijke periodes
- Wat maakte een periode moeilijk? Hoe voelde je je? Hoe ging je ermee om? Wat heb je door die periode geleerd? Wat zijn de dingen die je goed doen voelen in mindere tijden? Hoe hebben de moeilijke periodes je gevormd?
Dierbare herinneringen
- Aan welke gebeurtenissen denk je graag terug? Welke gevoelens komen daarbij op? Waarom zijn die gebeurtenissen zo positief? Aan welke persoon/plaats heb je mooie herinneringen? Wat kunnen deze herinneringen betekenen in mindere tijden? Deel je deze herinneringen of hou je ze voor jezelf? Wat betekenen deze herinneringen nog voor jou?
Krachten
- Waar ben je goed in? Wat zijn je kwaliteiten als persoon? Wat doe je graag? Waar hou je zoal van? Waar geniet je van? Wat geeft je kracht? Wat doet je goed voelen? Op welke krachten doe je vaak een beroep? Ben je je altijd van je krachten bewust? Welke krachten wil je nog verder ontwikkelen?
Overzicht
- Stel dat je leven een lijn zou zijn, wat zouden dan de hoogte- en dieptepunten zijn? Hoe kijk je terug op je leven tot nu toe? Waar ben je trots op? Waarvan heb je spijt? Wat is je grootste teleurstelling? Waar ben je dankbaar voor? Wat heb je wel/niet aanvaard? Wat is jouw invloed geweest op je leven? Welke gebeurtenissen zou je in de negatieve en welke in de positieve schaal van je leven leggen? Is je leven in balans? Welk hoofdstuk zou je nu het liefste willen gaan schrijven?
Betekenis en toekomst
- Wat maakt voor jou een leven zinvol? Hoe sta je nu in het leven? Wat betekent ouder worden voor jou? Houdt het thema ‘de dood’ je soms bezig? Hoe kijk je naar de toekomst? Wat wens je jezelf en de mensen rondom je?
Voor zij die het wensen, maak ik een identiteitscirkel op. Dat is een samenvatting van wie de persoon is, waar hij voor staat en wat belangrijk is in zijn/haar leven. Zorgverleners kunnen de identiteitscirkel gebruiken om op een bevattelijke manier meer inzicht te krijgen in de persoon aan wie ze zorg verlenen.